Wanen de film – Interactieve film over psychose.

Met veel toewijding is de regisseur van de film, Sam de Vette, begonnen aan een filmproject over een jonge twintiger die verstrikt raakt in een psychose. De reden en inspiratie hierachter is zijn oudere broer, die 3 jaar geleden zelf in een heftige psychose viel.

Terugkijkend heeft hij gemerkt dat antwoorden die hij haalde uit media voornamelijk een verkeerd beeld geven en enorme stigma’s als gevolg met zich meebrengen.

De media vertellen dat psychose een nog onbekend gegeven is, wat vaak gekoppeld kan worden aan vormen van agressiviteit
De ergste, meest agressieve of absurde gevallen worden naar de voorgrond gehaald, waardoor mensen vaak sneller bang zijn voor het onderwerp wanneer dit ook in hun leven op een manier een rol begint te spelen. Of ze zijn zelf psychosegevoelig, en hierdoor terughoudend met zich erover uit te spreken. Of ze hebben, zoals Sam, iemand binnen hun kringen die er zelf onder lijdt en zijn bang dat deze persoon snel zal neigen naar agressieve handelingen.

‘In de gesprekken met mijn broer kwam ik er achter dat dit voor hem absoluut niet het geval is geweest. En dat als er één ding centraal gezet kan worden, ‘angst’ de overkoepelende beschrijving zal zijn.

Met mijn film hoop ik mensen een genuanceerder beeld te geven van psychose & schizofrenie, om zo bestaande stigma’s enigszins te kunnen weerleggen’, aldus Sam de Vette