Steunpunt Mantelzorg Verlicht “Ruggensteun 19”

Veel onderzoek over mantelzorg en corona.
Uit onderzoek onder het gezondheidspanel van de GGD in Noord-Brabant blijkt dat één op de drie mantelzorgers in coronatijd als mantelzorger is begonnen. Van hen geeft 57% aan dit ook na corona te blijven doen. Mantelzorg verlenen gaat gewoon door ongeacht de pandemie. Wel heeft corona en de beperkende maatregelen veel impact op mantelzorgers. In een nieuwe factsheet met het thema Mantelzorg vind je een overzicht van verschillende onderzoeksresultaten.

Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?

Vandaag 23 januari gaat de avondklok in, deze duurt tot 10 februari. Tijdens deze periode moet iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen blijven. Allen bij uitzondering mogen mensen in deze periode de straat op. Hiervoor heb je een verklaring nodig. Ben je mantelzorger voor iemand, waarvoor je tussen 21.00 en 4.30 uur moet zorgen dan mag je dit ook tijdens de avondklok blijven doen. Dit geld alleen voor niet verplaatsbare en noodzakelijke mantelzorg. Wel is het noodzakelijk dat je dan een “Eigen verklaring avondklok” bij je hebt.

Hoe werkt het?

•Download het formulier Eigen verklaring avondklok
•Vul je gegevens in.
•Vul de periode in: tot en met 9 februari
•Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
•Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg.
•Neem het formulier uitgeprint of digital mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.
•De politie kan je onderweg om je ID en de ‘Eigen verklaring avondklok’ vragen.
•Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

Gebruik de verklaring zorgvuldig en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Dus niet voor andere zaken. Het blijft belangrijk om je zoveel mogelijk te houden aan de oproep van de overheid om ’s avonds thuis te blijven. Bij twijfel kan een boa of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met degene voor wie je zorgt. Meer informatie kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok of neem contact op met het steunpunt.