SYMPOSIUM “PLAATS VAN DE NAASTE, STAND VAN ZAKEN…” 19 maart 13-17 uur

Aanmelden bij thea.smits@ggze.nl, o.v.v. ‘Naasten symposium

PROGRAMMA
12.45Inloop
13.30 Opening in de Kapel door de dagvoorzitter Wil van der Laak, lid Naastenraad GGzE
13.45 Welkom door Edzo Doeve, oud-directeur van de DELA, met als titel: -Voor elkaar: de kracht van solidariteit"
14.00Presentatie door Hanneke Claassens, docent bij Fontys Social Studies en zelf ook naaste over haar promotieonderzoek over naasten met als titel: -Wat werkt en wat werkt niet, voor naasten"

Aansluitend vinden in 3 ruimtes de andere presentaties plaats

KAPELZAAL WALTERZAAL LOUIS
14.30 - 15.00u.
"Leren van lotgenoten: waar je wil, wanneer je wil., met wie je wil."
door Bert Stavenuiter, directeur Mind Ypsilon met een digitale presentatie van BovenJan, het nieuwe digitale platform rond ervaring en ervaringskennis
14.30 - 15.00u.
"Privacywetgeving: sta-in-de-weg of helpend
voor naasten"
door Jolende van Boven, jurist en specialist op dit
gebied
14.30 - 15.00u.
"Naaste ernaast: nog een hele drakenklus" door Helga Spits, systeemtherapeute GGzE bij Centrum Bipolair samen met een naaste
15.15 - 15.45u.
"Met open ogen luisteren"
Rina Alemans, naaste, met haar ervaringsverhaal
op audio
15.15 - 15.45u.
"Cliënten en naastenzorg uit eigen ervaring" Samenspraak van Samira Daniels (Let It Be) en John van Engelen (naaste)
15.15 - 15.45u.
"Levend Verlies:
Hoe blijf ik in mijn rol. van ouder, broer,
zus enzovoort"
door Hanneke Claassens
15.45 - 16.15u.
"Belang en betekenis van stichting Zelfhulp Netwerk, toegelicht met een ervaringsverhaal" Moud Douven van Zelfhulpnetwerk Eindhoven
15.45 - 16.15u.
"Privacywetgeving: sta-in-de-weg of helpend
voor naasten"
Jolanda van Boven, jurist en specialist op
dit gebied
15.45 - 16.15u.
"Naasten ben je met elkaar; gedeelde smart is halve smart"
Claudia van Vugt en Linda Donkers van ADHD-café Eindhoven
KAPEL
16:25Afsluiting door de dagvoorzitter
16:30Een spetterende gezongen humorvolle evaluatie van de middag door Dominique Engers, begeleid door haar gitarist
16:45Einde middag. Uiteraard is nog ruimte voor napraten en het bezoeken van de info-tafel

17.00 uur Einde programma.

Aanmelden bij thea.smits@ggze.nl, o.v.v. ‘Naasten symposium

Parkeren kan ook te reserveren via Parkeren DOMUSDELA (q-park.nl)

Thema avond: Omgaan met onbegrepen gedrag

29 februari Inloop: 19:00u. Start: 19:30 uur Locatie: De Doornboom Doornboomstraat 7, Middelbeers.
Hoe weet je dat iemand kampt met:

 • een psychisch probleem
 • een (beginnende) dementie
 • een Niet Aangeboren Hersenletsel
 • een verstandelijke beperking
 • een verslaving
 • autisme

Hoe hun je hiermee omgaan? Maakt bekend ook meer bemind? Kom voor meer informatie en voorlichting naar de thema avond. Aanmelden is gewenst, maar niet verplicht. E-mail: aanmelden@wijzer-oirschot.nl .

Meer informatie op de website van https://www.wijzer-oirschot.nl 

Diensten GEBIEDSTEAMS GGzE (voorheen FACT/POD)

Cliënten (en naasten) die zorg vanuit een van de GEBIEDSTEAMS GGzE (voorheen FACT/POD) ontvangen kunnen

  • maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 contact opnemen met tel. 040-2973300.
  • Wanneer er in geval van nood en/of dreigende crisis buiten deze tijden contact nodig is kan er contact worden opgenomen met de huisarts/huisartsenpost of crisisdienst.
  • Soms zijn er met name in de weekenden problemen met de bezetting van de telefoon bij deze diensten. Bij een echte crisis is dan 112 een uiterste mogelijkheid.
  • Wanneer inzet in het weekend nodig is, zullen de teams meer gebruik maken van IHT (Intensive Home Treatment) van de GGzE.
   Voor overige informatie verwijzen wij u naar de website van de GGzE: www.ggze.nl. Lees verder

Familie & naasten in Nederland. Aanbod vaardighedentrainingen

Vaardighedentrainingen helpen naasten in hun omgang met de ziekte en de persoon die ziek is. De naasten hebben altijd een relatie, ze zijn een broer of zus van, een vader of moeder van, een partner van of een kind van, maar denk ook aan ooms, tantes, opa’s en oma’s. Daarnaast hebben ze zorgen over, om en zorgen ze vaak voor de cliënt.

Kennis over de ziekte en het oefenen van vaardigheden helpen in deze relatie.
In dit overzicht hebben we de aangeboden trainingen zoveel mogelijk gerangschikt naar de relatie tot de cliënt. Ze worden aangeboden, of werden tot recent aangeboden. Er is altijd een combinatie van kennis en vaardigheden trainen.

Als eerste staan de erkende, goed onderbouwde en/of effectieve trainingen genoemd.

De overige trainingen staan apart genoemd. Dit betekent niet dat ze niet goed zijn, sommige zijn nog te nieuw om al een predicaat goed onderbouwd te hebben. De trainingen die hier worden genoemd hebben altijd een onderdeel vaardigheden trainen. Per vaardigheidstraining hebben we de kenmerken van de inhoud van de training (o.a. vorm, doel, doelgroep, groepsgrootte, type trainer, interventieduur), het eventueel theoretisch raamwerk, methodieken die worden ingezet als eventuele verricht onderzoek in beeld gebracht. In dit overzicht geven we een samenvatting van trainingen die in Nederland beschikbaar zijn.

Aanbod voor naasten in Nederland. Via de verkenning hebben we verschillende vaardigheidstrainingen in kaart kunnen brengen. Het huidig aanbod delen we in erkende vaardigheidstrainingen, andere vaardigheidstrainingen en overig ondersteuningsaanbod voor naasten. In het overzicht is helder gemaakt voor welke doelgroep deze is ontwikkeld.

Klik op een van onderstaande afbeeldingen waarna het document geopend wordt. Klik daarna op de links die dan wél werken.

Psysalon: De kwetsbare medemens in de wijk: “insluiten of uitsluiten?”

Wo. 14 febr. 19.30-21.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur, `t Hofke 15. Ook Tongelre ontkomt niet aan veranderingen bij de inwoners en in de wijken. Sommigen zijn positief zoals renovatie, anderen worden als negatief ervaren. Bijvoorbeeld: statushouders, zwervers, dementerende inwoners, mensen met psychische problemen. Met ook vreemd en soms onbegrepen gedrag.

Hoe daarmee anders om te gaan is het thema van deze avond. Er is een gelegenheidsforum dat bestaat uit ervaringsdeskundigen en deskundigen uit de wijk. Een ervaren gespreksleider staat garant voor een brede discussie.

Psysalon Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH); VERBORGEN KOPZORGEN

Dinsdag 12 december 2023, aanvang programma 19.30 uur inloop met koffie/thee om 19.00 uur Adres: De Borgh Doctor Ant. Mathijsenstraat 15, Budel. Aanmelden en informatie: Katrien.de.kinderen@ggze.nl De toegang is gratis Aanmelden gewenst, maar niet verplicht.

PSYSALON: OMGAAN MET ANGST; INZICHTEN EN (H)ERKENNING.

Bibliotheek Valkenswaard, de Hofnar De Hofnar 12. Donderdag 11 januari 2024 Tijd: 19.30 – 21.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur met koffie en thee. De toegang is gratis Aanmelden gewenst, maar niet verplicht. patricia.van.wegberg@valkenswaard.nl

 

Psysalon: Bonje met buren. Over samenleven, woonoverlast en verdraagzaamheid.

Woensdag 29 november 2023. Start programma 19.30u. De zaal is open om 19.00 uur. Buurthuis Kadans St. Jozefstraat 1, Best. De toegang is gratis. Aanmelden gewenst, maar niet verplicht. Anke Biermans (anke.biermans@ggze.nl)

Psysalon: De Zin ván het leven is de Zin ín het leven?

Woensdag 15 november.`t Bint Markt 13, Oirschot. Met een panel van ervaringsdeskundige en professionele betrokkenen gaan we in gesprek over Zin-geven. Iedereen die wil is uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Aanvang programma 19.30. Inloop met koffie/ thee om 19.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden gewenst, maar niet verplicht aanmelden@wijzer-oirschot.nl. Meer informatie: Anke Biermans (anke.biermans@ggze.nl)

BovenJan, online platform voor naasten/familie

Beste leden,

Het is zover! Na een periode van hard werken en testen kun jij als Ypsilonlid gebruikmaken van het online platform BovenJan.

Wat kan ik op BovenJan doen?
BovenJan bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Community: hier kun je gelijkgestemden ontmoeten. Stel je vragen, praat mee in een groep of op het forum, lees ervaringsverhalen of deel die van jou, of kies voor 1-op-1-contact.
 • Informatie: hier vind je een kennisbibliotheek met informatie over verschillende aandoeningen, een overzicht met het laatste nieuws en interessante activiteiten.
 • Hulp en ondersteuning: stel je vraag in het eSpreekuur, bekijk de veelgestelde vragen of vind een hulplijn buiten het platform.

Bekijk hier een filmpje met een korte rondleiding.

Hoe kom ik er?
Nieuwsgierig geworden? Je komt op het platform via de volgende link:
www.boven-jan.nl.

Ledenvoordeel
Wordt lid van Ypsilon, dan heb je als eerste toegang tot BovenJan. We hebben al een account voor je aangemaakt. Je hoeft het alleen nog even te activeren. Hierover ontvang je later vandaag een mailtje.

Met vriendelijke groet,
MIND Ypsilon en Plusminus