Psysalon. Ontmoeten, luisteren, praten, delen

AFGELAST HELAAS.  Donderdag 12 maart. Meedoen. Wat betekent MEEDOEN in de “Participatiesamenleving” voor jou? Prestatie of participatie? Hoe doe je (weer) mee, als dat niet zomaar vanzelf gaat en wie helpt je daarbij? Graag nodigen we je uit om mee te denken en praten over deze vragen, samen met een panel van o.a. twee ervaringsdeskundigen en een arbeidsconsulent.
Datum: Donderdag 12 maart. Tijd: 19.30 tot ca. 21.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur. Adres: Bestwijzer, Zonnewende 173, Best De toegang is gratis. Aanmelden gewenst maar niet verplicht. Contactpersonen: Anke Biermans (anke.biermans@ggze.nl).

 

Psysalon Autisme

Psysalon: Autisme

AFGELAST 23 maart 2020, van 19:30 tot 22:00 Bibliotheek Veldhoven, Meiveld 2, Veldhoven

Kosten: Gratis

Met het doel mensen, naasten en betrokkenen met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen en te inspireren organiseren GGzE en Cordaad een aantal bijeenkomsten onder de naam Psysalon. Het onderwerp van deze bijeenkomst is autisme.

Heb je te maken met een familielid, vriend, kennis of collega met autisme? Wat zijn jouw ervaringen? Hoe reageer je? Wil je meer weten? Bezoek dan de Psysalon. Een ervaringsdeskundige, familielid, jobcoach en bezoekers delen beweegredenen en ervaringen.

De Psyalon wordt gehouden in het kader van de Autismeweek (28 maart t/m 4 april 2020) met als thema: prikkels!. De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) rond Wereld Autismedag (2 april).

Psysalon

Psysalon is voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema maar in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bij de Psysalon mag iedereen aansluiten en iedereen heeft recht van spreken.

Vanaf 19.30 uur zijn belangstellenden van harte welkom. De bijeenkomst start om 20.00 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. De toegang is gratis na aanmelding en er staat koffie en thee klaar. Aanmelden kan via het bestellen van een gratis ticket. Klik daarvoor op de volgende link: Bestel gratis ticket

Thema avond Depressie bij Let it Be

Maandag 2 maart. Ben je zelf bekend met een depressie of wil je weten wat een depressie nou precies is? Op onze thema-avond hoor je van ervaringsdeskundigen hoe zij hier mee omgaan/zijn gegaan. Onze thema-avond is gratis. Je hoeft je niet aan te melden.

Maandag 2 maart 2020 van 18.30 tot 21.00 uur. Witte Hoeve van Glorieux, Geldropseweg 170 te Eindhoven

Psysalon over verslaving. Voor iedereen die betrokken is bij iemand met een psychische gevoeligheid

Woensdag 19 februari 2020, 19.30 tot 21.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur. Restaurant De Burgemeester Markt 21, Oirschot (Harmoniezaal). De toegang is gratis. Aanmelden gewenst maar niet verplicht

Psysalon is voor iedereen maar deze keer in het bijzonder voor hen die te maken hebben met het thema Verslaving. Bij Psysalon mag iedereen aansluiten en meepraten, want iedereen heeft recht van spreken. Vragen als ‘Hoe ga je om met verslavingen?’ en ‘Wat is helpend om het uit de taboesfeer te halen?’ komen zeker ter sprake.

Daan van der Vleuten (d.vandervIeuten@wijzer-oirschot.nl)
Anke Biermans (anke.biermans@ggze.nl)

 

 

Uitnodiging voor een rondleiding bij de herstelwerkplaats met herstel ondersteunende trainingen/cursussen/activiteiten

Vrijdag 24 januari van 10.00 — 12.00 uur; Maandag 27 januari 12.30 — 14.30 uur

Let it Be maakt onderdeel uit van de herstelwerkplaats Hestia. Vanaf dit jaar organiseren we samen met de andere organisaties binnen de herstelwerkplaats naast herstel ondersteunende trainingen/cursussen ook activiteiten. Wij nodigen jullie graag uit voor een rondleiding. Tijdens deze middag brengen we je op de hoogte van alle activiteiten waar je gratis aan mee kan doen.

Locatie: Hestia, Klooster Mariënhage, Augustijnendreef 15, 5611 CS, Eindhoven

Reizen; openbaar vervoer, met de fiets of te voet is aan te raden. Kom je toch met de auto dan is het betaald parkeren.

Het Let It Be team

Thema-avond Fysieke klachten Let-it-be

Wanneer : maandag 27 januari 2020 van 18.30 tot 21.00 uur. Wil jij horen hoe onze ervaringsdeskundigen hiermee omgaan of wil jij tips hoe jij hier zelf mee om kan gaan? Kom dan naar onze thema-avond. Tijdens deze avond zal het onderwerp vanuit verschillende kanten worden belicht.
Locatie Witte Hoeve van Glorieux,
Geldropseweg 170 te Eindhoven.
Onze thema-avond is gratis. Je hoeft je niet aan te melden voor de thema-avond. Voor vragen of meer informatie: Info@let-it-be.nl  of 06-85585496

Workshop ‘Verbindende gespreksvaardigheden voor familie’ 18 januari 11.00-16.00 uur in Oss

Beste familieleden, naasten en geïnteresseerden,

Herkent u dit? Uw naaste heeft last van stemmen en begint daardoor de dag als die al half voorbij is. Hij lacht op ongepaste momenten en heeft moeite met alledaagse bezigheden. Zijn vrienden laten zich steeds
minder zien en de opleiding is inmiddels gestaakt. U kunt hem niet bereiken en heeft het gevoel tegen een muur te praten. Hij zegt als u erover begint: ‘Met mij is niets aan de hand’.

Sinds haar puberteit is Simone Middel psychiatrisch patiënt en moet ze leven met de vooroordelen die dit stempel met zich meebrengt.

In haar autobiografie ‘Hoe het echt was’ beschrijft ze wat ze heeft meegemaakt tijdens haar zoektocht naar een normaal leven.

De strijd tegen haar psychische kwetsbaarheid lijkt een eeuwig terugkerend proces, net als de strijd met, en soms tegen, de hulpverlening. Aan de hand van haar verhaal geeft Simone een inkijkje in haar leven en tips en adviezen aan hulpverleners en naasten.

Tijdens de presentatie van haar boek wordt Simone geïnterviewd door Wil van der Laak en zal het eerste exemplaar uitgereikt worden. Vanaf 19.00 uur staat de koffie en thee klaar. Om 19.30 uur begint het officiële gedeelte. Na de boekpresentatie is er gelegenheid om met Simone in gesprek te gaan en om het boek te kopen en te laten signeren.

Interview in het Eindhovens Dagblad

Ad Adriaans  Laatste update: 18-11-19, 11:02 Bron: ED

Simone Middel uit Veldhoven: ‘Mijn leven is nog elke dag een strijd’

De afdruk van een zoen siert haar linkerpols. ,,Het is een tatoeage die ik in 2013 liet zetten. ‘Lief zijn voor mezelf’ betekent het, als beloning voor een jaar niet automutileren”, legt ze uit. Depressies, zelfbeschadiging, crisisopnames en therapieën lopen als een rode draad door haar leven. Het boek verhaalt over haar leven als psychiatrisch patiënt.

Diagnose

Op haar vijftiende kreeg ze de diagnose chronisch zwaar depressief. ,,Wat voor een ander een baaldag is, is voor mij een goede dag. Elke dag strijd ik tegen suïcidale gedachten. Ook goede periodes kosten mij energie”, schetst ze haar aandoening. Automutilatie voorkomt eigenlijk dat ze suïcidaal wordt. ,,Door mezelf te snijden, voel ik me beter. Ik weet inmiddels dat ik dat niet moet doen, maar het blijft lastig.”

Afgelopen zomer gebeurde het na een heftige gebeurtenis in de privésfeer opnieuw. ,,Dat is op dat moment het enige dat mij het gevoel geeft wat helpt.”

De talloze therapieën die ze volgde, krijgen gaandeweg effect. ,,Ik ben nu zo ver hersteld dat ik een acceptabel leven heb. Er zijn bij de hulpverlening fouten gemaakt, maar ik ben er nog wel dankzij de hulpverlening. Ik ben heel dankbaar dat ik door hen weet hoe ik in elkaar zit en hoe ik daarmee om kan gaan.”

Taboe

Ze schreef het boek niet alleen voor zichzelf. ,,Anderen kunnen er ook iets mee.” Met het uitbrengen van haar boek wil ze het taboe doorbreken op psychische kwetsbaarheid en herkenning oproepen bij lotgenoten. Vanuit haar ervaringen met de geestelijke gezondheidszorg, hulpverlening via de huisartsenpost en de crisisdienst schreef ze ook een hoofdstuk met verbeterpunten voor die instanties. ,,Al is er straks maar één hulpverlener die anders reageert dan ik heb meegemaakt.”

Het opschrijven van haar ervaringen was geen emotioneel proces. ,,Nu zeg ik: mijn leven is een strijd geweest, en dat is het nog steeds. Het boek zie ik als de afronding van het acceptatieproces.” De laatste zin van het boek luidt dan ook veelzeggend: ‘Ik ben oké’.

Dinsdag 19 november vertelt Middel tijdens Mensen van Veldhoven Live in theater De Schalm over haar aandoening. Haar boek presenteert ze op 3 december in Bibliotheek Veldhoven. Tussen 19.00 en 21.00 uur wordt zij hierover geïnterviewd, vindt de overhandiging van het eerste exemplaar plaats en signeert zij voor kopers. Vanaf 4 december is het te koop voor 17,50 euro bij bol.com en de boekhandel.

https://www.simonemiddel.com/

https://www.ed.nl/veldhoven/simone-middel-uit-veldhoven-mijn-leven-is-nog-elke-dag-een-strijd~ae25cde0/

Taboe op armoe Psysalon Oirschot Ontmoeten, luisteren, praten, delen

Woensdag 20 november 19:30-21:30 u. Restaurant De Burgemeester (Harmoniezaal), Markt 21, Oirschot. De toegang is gratis
Aanmelden gewenst maar niet verplicht.

Ervaringsdeskundigen die te maken hebben gehad met armoede en schulden vertellen hun verhaal om daarmee een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het taboe hierop.
Hoe kunnen schulden ontstaan, wat is armoede en wat kun je er aan doen? Kom en denk of praat mee tijdens de bijeenkomst van PsySalon Oirschot.

De toegang is gratis  Aanmelden gewenst maar niet verplicht

Daan van der Vleuten (d.vandervleuten@wijzer-oirschot.nl)

Anke Biermans (anke.biermans@ggze.nl)

Thema-avond PESTEN

Ben jij gepest of heb jij andere gepest en zoek je naar herkenning of erkenning? Of wil je meer weten over de effecten van pesten? Tijdens onze thema avond wordt het onderwerp pesten vanuit verschillende kanten belicht door onze ervaringsdeskundigen.De thema-avond is op maandag 25 november 2019 van 18.30 tot 21.00 uur. Witte Hoeve van Glorieux (Geldropseweg 170) Glorieuxlaan 36 te Eindhoven. Je hoeft je niet aan te melden. De thema-avond is gratis. Voor vragen: info®let-it-be.nl of bel 06-85585496.