Mantelzorg hoe en wat

Steunpunt Mantelzorg Verlicht is er ter ondersteuning van mantelzorgers in Eindhoven. Maar ook mantelzorgers buiten Eindhoven die mantelzorg geven aan een inwoner van Eindhoven, kunnen zich inschrijven bij ons steunpunt.
Wij helpen je je weg te vinden in de zorg. We bieden praktische en emotionele ondersteuning om ervoor te zorgen dat jij, als mantelzorger, niet overbelast raakt.
Lees hier meer over het Steunpunt Mantelzorg Verlicht.

Wat is mantelzorg precies?
Mantelzorg is zorg die je langdurig en/of intensief geeft aan iemand in je directe omgeving. Zeker voor huisgenoten geldt dat mantelzorg meer is dan de zorg die je als gebruikelijk aan elkaar geeft. Vaak wordt gesproken van mantelzorg als je minstens 8 uur per week, vrijwillig en onbetaald, voor tenminste 3 aaneengesloten maanden aan een naaste zorg verleent.

Herken jij jezelf hierin of twijfel je nog of jij ook mantelzorger bent? Doe dan hier de test ben ik mantelzorger

Lees HIER meer op de website van mantelzorg verlicht.

Klik hieronder voor meer informatie over:

Psysalon: Hoe kom jij rond in het steeds duurder wordende leven?

Woensdag 19 april 2023 19:30u. De zaal is open om 19.00 uur.. Deel je ervaringen of kom luisteren naar de ervaringen van o.a. een schuldhulpverlener en sociaal raadslieden. Adres: “Ons Mevrouw” in MIDDELBEERS Doornboomstraat 32. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst, niet verplicht. Aanmelden via: aanmelden@wijzer-oirschot.nl Contactpersonen: Anke Biermans Anke.biermans@ggze.nl Laura vander Leeden Laura.vanderleeden@levgroep.nl

(Werkende) mantelzorgers

Werkende mantelzorgers en risico’s op overbelasting
Mantelzorg combineren met werk. Binnen het geven van mantelzorg is het één van de grootste uitdagingen waar mantelzorgers voor staan. Gemiddeld zo’n 17 uur per week verlenen mantelzorgers met een betaalde baan mantelzorg. En die zorg is dikwijls ruim verspreid over de week. Dus om te zorgen dat je als mantelzorger niet overbelast raakt, is een goed evenwicht tussen zorg, werk en ontspanning belangrijk.

Voor mensen die zowel werknemer als mantelzorger zijn heeft het Academisch Medisch Centrum (AMC) een zelfhulpcursus ‘Werk en Mantelzorg’ ontwikkeld.
Deze gratis cursus kun je uitvoeren via www.amc.nl/mantelzorgstress.

Mogelijk ben je als werkende mantelzorger op zoek naar advies of ondersteuning. Neem gerust contact op met Steunpunt Mantelzorg Verlicht. Lees verder

Agenda

In de agenda staan activiteiten en bijeenkomsten die voor mantelzorgers van belang kunnen zijn. Deze activiteiten worden aangeboden door Steunpunt Mantelzorg Verlicht en door andere organisaties.

WachtVerzachter 12-18 jr.van start in Eindhoven

De WachtVerzachter gaat vanaf januari 2023 ook van start in de gemeente Eindhoven. Nieuw in de benadering in Eindhoven is dat de WachtVerzachter zich inzet voor jeugdigen van 12 t/m 18 jaar én hun ouders/verzorgers.

Wat is de WachtVerzachter? De WachtVerzachter is er voor mensen die in afwachting zijn van jeugdzorg en zorgt ervoor dat zij tijdens het wachten al kunnen werken aan hun herstel. Door de lange wachtlijsten duurt het vaak erg lang voordat zij hulp krijgen, waardoor de kans groot is dat hun situatie alleen maar verslechtert. Daarin biedt de WachtVerzachter uitkomst.

Een belangrijk aspect van de aanpak van de WachtVerzachter is het koppelen van jeugdigen aan een #ervaringsdeskundige. Dit kan een leeftijdsgenoot zijn maar ook een ouder iemand. Daarnaast zet de WachtVerzachter in op structurele (vaak leuke) online en offline activiteiten om deelnemende jeugdigen met elkaar te verbinden.

Weekend voor naasten van verslaafden

weekenden: 10 tot 12 februari 2023 | 14 tot 16 april 2023
Waarom dit weekend? Als naaste van een verslaafde kun je ongevraagd in moeilijk vaarwater terecht komen. Gevoelens van machteloosheid, verdriet en boosheid kunnen soms de overhand nemen. Je wil er voor de ander zijn, maar tegelijkertijd is zorgen voor jezelf daardoor soms moeilijk. Een formele rol als mantelzorger heb je niet en toch komt er heel veel op je neer.

 

 

Recovery College Eindhoven. Herstellen doe je zelf, maar niet alleen.

RCE biedt een plek waar je andere mensen ontmoet. Zonder last te hebben van etikettering, diagnoses of drang vanuit hulpverlening. Iedereen is welkom om te komen werken aan zijn of haar herstel.

Bezoek ook de website van RCE (Recovery College Eindhoven) https://www.rc-e.nl/

 

 

Psysalon: LEVEN MET AD(H)D; VERMOEIEND MAAR NOOIT SAAI

Donderdag 2023-04-06 De Hofnar 12, Valkenswaard. Met 1000 dingen tegelijk bezig zijn, afspraken vergeten, maar er zijn ook voordelen; Mensen me AD(H)D zijn bv. heel creatief en oplossingsgericht. Heb jij zelf AD(H)D, woon je samen met iemand met AD(H)D of ken je iemand die hiermee te maken heeft? Voor iedereen is dit anders. Hoe is dit voor jou? Praat erover tijdens deze Psysalon en ontdek, ik ben niet de enige! LEES MEER

Psysalon Verslaving Bladel en Veldhoven

2023-03-20 19.00 21.00 uur. Wat als een gewoonte een probleem wordt?   De Veldwijzer  Sterrenlaan 1 te Veldhoven

Heeft u te maken met verslaving? Zelf? Of nabij? Wat zijn uw ervaringen? Waar loopt u tegenaan? Wilt u meer weten? Bezoek de Psysalon. Ervaringsdeskundigen en bezoekers delen kennis en ervaringen.

Ontvangst met koffie en thee vanaf 18.45 uur.

 

Netwerkbijeenkomst voor en door ervaringsdeskundigen

2023-03-31 Heb je behoefte om in contact te komen met andere ervaringsdeskundigen? Samen met elkaar sparren over wat je in het werkveld bezig houdt? Horen waar andere ervaringsdeskundigen in Eindhoven zich mee bezig houden? Kom dan op vrijdag 31 maart naar de eerste netwerkbijeenkomst van het Recovery  College Eindhoven. De netwerkbijeenkomst is interessant voor ervaringsdeskundigen, mensen met ervaringskennis en belangstellenden.

Psysalon Participatie / Meedoen

Di. 14 maart 19:30u. Psysalon Best over Participatie. Wat is dat eigenlijk, behalve een moeilijk woord voor meedoen?