Keuzekaarten bij angstklachten, depressie, alcoholproblemen; bij bipolaire klachten

Hulpmiddelen bij samen beslissen

Een goede behandeling kies je in samenspraak met je hulpverlener en je naasten. Dit heet ‘samen beslissen’. Samen beslissen is echt niet overal vanzelfsprekend, blijkt uit een peiling onder 880 leden van het MIND ggz-panel. 88% geeft aan dat het belangrijk is om samen te beslissen over de zorg, terwijl ruim 46% nog nooit expliciet met zijn of haar behandelaar hierover heeft gesproken.

Om keuzes voor een bepaalde behandeling goed in zicht te krijgen voor cliënten en naasten, zijn keuzehulpen van groot belang. Keuzehulpen bieden informatie over de behandelmogelijkheden en verkleinen zo de kennisvoorsprong van zorgprofessionals ten opzichte van cliënten en naasten. Een voorbeeld van keuzehulpen zijn de zgn. ‘Option grids’, die aanbevolen behandelingen vanuit een kwaliteitsstandaard onderling vergelijken op één A4. Dit type keuzehulpen zijn  eerder in Nederland ontwikkeld onder de naam ‘consultkaarten’ (somatiek) of keuzekaarten (ggz).

Op deze pagina verzamelen we hulpmiddelen die helpen bij het maken van een keuze voor behandelingen en hulp bij bepaalde problemen.

Keuzekaarten en Toolkits Samen Beslissen
MIND heeft in de afgelopen jaren de keuzekaarten ontwikkeld en uitgebreid in zogenaamde ‘Toolkits Samen beslissen’. Hierin staan overzichten met aanbevolen hulpmiddelen en behandelingen voor verschillende aandoeningen. Het gaat vrijwel altijd om hulpmiddelen waar je zelf mee aan de slag kunt, psychologische behandelingen, behandelingen met medicatie en hulpmiddelen voor herstel en terugkeer naar werk. Deze instrumenten zijn allemaal ontwikkeld in samenwerking met de lid-/achterbanorganisaties van MIND. Dit is gedaan voor de volgende aandoeningen:

Bipolaire Stoornissen: dit was de eerste set aan keuzekaarten in Nederland, waarvoor het format is ontwikkeld in samenwerking met het Trimbos Instituut. De keuzekaarten en de Toolkit Samen Beslissen bij een bipolaire stoornis zijn destijds gemaakt in opdracht van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz (Nu Akwa GGZ).
Link naar de website van Akwa: https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/bipolaire-stoornissen/info/voor-patienten

Toolkit Samen Beslissen bij een depressie (recent ontwikkeld in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, als onderdeel van het project I-shared.

Toolkit Samen Beslissen bij alcoholproblemen (recent ontwikkeld in samenwerking met Stichting Het Zwarte Gat)

Toolkit Samen Beslissen bij angstklachten en angststoornissen (recent ontwikkeld in samenwerking met ADF stichting)

Klik HIER voor de complete toolkit Samen Beslissen bij:

  1. Bipolaire Stoornissen gemaakt in opdracht van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz (Nu Akwa GGZ).
  2. bij een depressie(recent ontwikkeld in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, als onderdeel van het project I-shared.
  3. bij alcoholproblemen (recent ontwikkeld in samenwerking met Stichting Het Zwarte Gat)
  4. angstklachten en angststoornissen (recent ontwikkeld in samenwerking met ADF stichting

 

Wandelgroep Let-it-Be. Misschien iets voor onze naaste?

Let it Be start met een wandelgroep. Wil je graag wandelen, maar liever niet alleen?  Lijkt samen wandelen je gezellig? Kom dan naar de wandelgroep van Let it Be.  Het tempo wordt afgestemd op de groep. Iedereen die graag wandelt is welkom. Elke donderdag van 10:00 — 11:30 uur. Wil je deelnemen aan de (wekelijkse) wandelgroep? Meld je dan aan via info@let-it-be.nl.

 

 

Steunpunt Mantelzorg Verlicht

Hierbij ontvang je het 16e exemplaar van Ruggensteun.
Als Steunpunt Mantelzorg Verlicht willen we je ook in deze Corona crisis, graag ondersteunen.
Laat ons weten wat we voor jou kunnen doen. Dit kan eenvoudig via een mailtje te sturen naar info@mantelzorgverlicht.nl (zet er even duidelijk je naam en postcode bij) of bel ons op tel. 0880031288.
Natuurlijk kun je ons ook altijd bellen als je vragen hebt of je verhaal kwijt wilt.

We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet.
Graag willen we je op de hoogte houden van allerlei initiatieven en tips om je gezondheid optimaal te houden. In de bijlage vind je ‘Ruggensteun’, een bulletin met allerlei informatie die van pas kan komen.
We sturen je regelmatig een mailtje met aanvullende informatie.
We wensen je sterkte en wijsheid toe en blijf voor jezelf en elkaar zorgen.

met vriendelijke groet
team Steunpunt Mantelzorg Verlicht

GGD Brabant Zuidoost
Clausplein 10
5611 XP EINDHOVEN
T:  088 0031 288
E : info@mantelzorgverlicht.nl
W: www.mantelzorgverlicht.nl

Wat is herstel en welke fasen zijn er bij herstel? Animatie

Nicole Hoeymans heeft in samenwerking met Markieza 2 filmpjes gemaakt over herstel en de fasen bij herstel.

Inspirerend voor onze naasten met een aandoening en onszelf.

 

 

Video van de Psysalon over autisme van woensdag 8 juli 19:30

Klik HIER voor de link naar de video opname van Psysalon Oirschot over autisme van woensdag 8 juli. Schuif de regelaar naar rechts tot 20:30 minuten dan start de video. Helaas is het geluid van 23 tot 25:05 minuten zeer slecht, maar daarna beter, dus blijf kijken.

Twee drijvende krachten achter Psysalon Oirschot: Anke Biermans van GGZ-Eindhoven/De Boei en Jan van der Avort van Werkhuys Producties. Foto: Rens van Ginneken

Psysalon Oirschot over autisme, woensdag 8 juli 19:30 met als primeur een livestream

Vanwege de coronacrisis heeft de Psysalon enige tijd stilgelegen in Oirschot. Omdat per 1 juli bijeenkomsten tot dertig mensen weer zijn toegestaan, start het op 8 juli weer op, met als regioprimeur ook een livestream van de thema-avond.

Oirschot – Na enkele succesvolle edities van Psysalon Oirschot gooide de coronacrisis roet in het eten, maar op 8 juli is er weer een nieuwe editie, ditmaal over autisme en het taboe dat daarop rust. Anke Biermans is als kwartiermaker van GGZ-Eindhoven / De Boei in Oirschot nauw betrokken bij de organisatie. Ook MEE en Wijzer ondersteunen de avonden. “Hoofddoel is om taboeonderwerpen rond geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar te maken. Zo willen we cohesie en inclusie bevorderen: iedereen mag erbij horen”, zo vertelt Biermans. Er worden een ervaringsdeskundige, een naaste van hem of haar en een professional uit de zorg geïnterviewd. Met name door het verhaal van de ervaringsdeskundige wordt de thematiek inleefbaar. Dat breekt vaak het ijs om zelf ook te willen vertellen.” Ze heeft inmiddels een breed netwerk in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen, van de wijkagenten tot de woningstichtingen en de Dorpsondersteuners. “We zien op de dorpen nog wel wat taboe rond geestelijke gezondheidszorg. Er wordt al snel gezegd: hier zijn geen verwarde mensen. Het blijft een beetje achter de voordeur, met het risico dat mensen in een isolement raken. Met de Psysalon kunnen we zulke zaken laagdrempelig en bespreekbaar maken”, aldus Biermans.

Deskundigen paraat

Ze heeft in Best al zo’n vijf jaar ervaring met de Psysalon, in Oirschot loopt het ongeveer een jaar. Op het idee gebracht door de noodzaak – er zijn maar kleine bijeenkomsten mogelijk – wordt op 8 juli loopt voor het eerst ook een livestream mee van de Psysalon: een primeur voor de regio. De technische haalbaarheid is nu gegarandeerd volgens Biermans. “Er is zelfs mogelijkheid om via chat vragen te stellen. Er zijn deskundigen paraat om dat in goede banen te leiden en om vragen te beantwoorden. De uitzending is live te volgen op onder meer de Facebookpagina van Wijzer. Als dit goed werkt, wordt het mogelijk ook in andere gemeenten uitgerold. Uiteindelijk is de bedoeling dat we de organisatie kunnen overdragen aan de mensen in de kernen, bijvoorbeeld aan de Dorpsondersteuners. Zij kunnen een kant en klaar draaiboek overnemen.” Ook verheugd is Biermans over de locatie, in de harmoniezaal van De Burgemeester. “Die zaal heeft een huiselijke uitstraling, zowel voor kleinere als grotere groepen. Dat nodigt in de zaal ook weer uit tot het stellen van vragen. Zo hopen we op een goede, interactieve avond.”

Thema-avond Psysalon Oirschot „Taboe op autisme”, op 8 juli in De Burgemeester. Zaal open 19 uur, aanvang 19.30 uur. Aanmelden om erbij te kunnen zijn – maximaal 30 mensen – kan via aanmelden@wiper-oirschot.nl  , of via Daan van der Vleuten van Wijzer: 06-27896836.

‘De avond is live te volgen, met mogelijkheid voor vragen’

Twee drijvende krachten achter Psysalon Oirschot: Anke Biermans van GGZ-Eindhoven/De Boei en Jan van der Avort van Werkhuys Producties. Foto: Rens van Ginneken

Testen op corona kan iedereen met klachten

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina’s leest u informatie en veelgestelde vragen over het testen.

Tweede Quarantainer uit succesvolle crowdfunding geplaatst bij Emergis

Goed nieuws: ook de tweede Quarantainer is geplaatst. Deze heeft een geweldige plek gekregen bij ggz-instelling Emergis in Zeeland. De plaatsing van de Quarantainer is een direct gevolg van de succesvolle crowdfunding van MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun. Bezoek krijgt, vanwege de coronamaatregelen, nu maar moeilijk toegang, terwijl dit zo hard nodig is. Een Quarantainer lost dit probleem op: het is een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt.
Goed initiatief
De Quarantainer staat middenin de boomgaard van Emergis en de planning is dat ‘ie hier wel een tijdje blijft staan. Emergis heeft – met financiële steun vanuit de crowdfunding – ervoor gekozen om de Quarantainer te kopen. Ralph Gillissen is directeur zorg bij Emergis en reageert: “Deze actie is een heel goed initiatief. In de contacten met mensen van Ypsilon die ik de afgelopen tijd heb gehad is de quarantainer ook ter sprake gekomen. Fijn dat dit initiatief is genomen. Als Emergis zijn we hier erg blij mee.”

Gillissen vervolgt: “De laatste drie maanden zijn voor sommige cliënten lastig geweest. Afstand moeten houden terwijl je mensen, die belangrijk voor je zijn, het liefst dichtbij je wilt hebben. Ook voor naasten was het zwaar. Wetende dat je familielid je nodig heeft en dan niet of beperkt op bezoek kunnen komen. De Quarantainer gaat zeker een bijdrage leveren om dat belangrijke contact, op een veilige manier, weer mogelijk te maken.”
Niet alleen nu is de Quarantainer erg welkom, ook straks na het coronatijdperk, blijft Emergis deze geweldige plek gebruiken. Als behandelruimte, creatieve ruimte of gewoon om even te relaxen.
Overbruggen van een kloof
Bert Stavenuiter, directeur MIND Ypsilon, reageert ook verheugd op de plaatsing bij Emergis: “Dit is precies zo’n plek waar we van tevoren aan dachten toen we deze actie begonnen: een diverse maar kwetsbare groep mensen die niet weg kan, maar waarvan de hulpverlening het ook niet aandurft om bezoekers ongelimiteerd te laten langskomen. En de Quarantainer die die kloof weet te overbruggen.”

> volledig bericht

Ypsbul is een service van Ypsilon. Verspreiding toegestaan, mits ongewijzigd en met bronvermelding.

Vereniging van familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.

Landelijk bureau:
Daendelsstraat 57
2595 XT Den Haag
088-000 21 20
ypsilon@ypsilon.org
www.ypsilon.org

Week van de Jonge Mantelzorger

Week van de Jonge Mantelzorger
De eerste week van juni is het de week van de Jonge Mantelzorger. Jonge mantelzorgers zijn jeugdigen (tot 25 jaar) die thuis te maken hebben met zorg. Ook jonge mantelzorgers maken zich in deze tijd vaak extra zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van nog minder vrije tijd. Op www.coronaenjmz.nl staat veel informatie en tips voor jonge mantelzorgers.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is deze week gestart met de campagne ‘Deel je zorg’. De campagne stimuleert jonge mantelzorgers om over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. In online video’s delen jongeren, waaronder radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken. Ben je jonge mantelzorger? Laat dan weten hoe het met je gaat. JMZ Pro heeft samen met een aantal jongeren een enquête gemaakt. Meer info over voor jonge mantelzorgers vind je op mantelzorg.nl/jongerenzorg of vraag hiernaar bij het steunpunt.

Lees meer….

De Quarantainer Kijk ook op: www.ypsilon.org/corona

Crowdfunding Quarantainer enorm succes!
Deze week startten MIND Ypsilon, Anoiksis en Socialrun een crowdfunding actie voor een zogenaamde Quarantainer. Een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Dit is hard nodig, want in veel gevallen kunnen patiënten, familie en geliefden elkaar nu niet zien. Instellingen staan bezoek vanwege corona niet toe, terwijl dit zo belangrijk is, vooral in deze tijd.

Dolblij zijn we dan ook dat we in één dag al ruim € 17.000,- hebben opgehaald! We zijn hiermee al dik over ons streefbedrag van € 7.500,- heen gegaan, het bedrag voor het inrichten en plaatsen van een Quarantainer. De behoefte is dus groot en we stoppen dan ook niet. Ons streven is om minimaal 3 Quarantainers te realiseren en hiervoor € 22.500,- op te halen.

Ook jij kunt helpen patiënten en naasten samen te brengen met een donatie.

Voorzitter Jan Zandijk steekt jullie een hart onder de riem
“De coronapandemie heeft heel wat overhoop gegooid. We hebben vragen over onze eigen gezondheid. En we hebben vragen over de gezondheid van onze naasten die aangewezen zijn op hulp.” Ypsilon voorzitter Jan vertelt in zijn vlog hoe hij omgaat met de crisis en dat Ypsilon er voor jou is, óók nu! Alle leden hebben eerder vandaag een mail met zijn persoonlijke boodschap ontvangen.

Bekijk het persoonlijke bericht van Jan.

Uitzending Kassa
Op zaterdag 9 mei 2020 maakte televisieprogramma Kassa een uitzending over de gevolgen van corona voor mensen in de GGZ. Tot de gevolgen behoren dat behandelingen gestopt zijn en dat mensen geen bezoek meer mogen ontvangen. Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon, was in de uitzending aan het woord.

Meer informatie en terugkijken.

Geen bezoek of face-to-face contact?
We plaatsten in het vorige weekbericht en op social media een oproep het ons te laten weten als GGZ-instellingen bezoek of face-to-face contact weigeren. Wij verzamelen de verhalen en geven de signalen door aan GGZ Nederland en het landelijk crisisoverleg. We kregen verschillende reacties. Waaronder deze: “Mijn moeder woont in een GGZ-instelling. Ze had 10 jaar geen psychotische klachten. Nu heeft ze door de coronamaatregelen een psychose gekregen. We kunnen als naasten voor een hek gaan staan en bellen naar de begeleiding van de afdeling. Ook werden we al vaker weggejaagd wanneer we voor het hek stonden!”

Heb jij ook een soortgelijke ervaring of ken jij een instelling in de GGZ die bezoek of face-to-face contact weigert? Laat het ons weten via social media. Mailen kan ook: ypsilon@ypsilon.org

Psychische klachten nemen toe, naasten ervaren veel druk
Het Trimbos-instituut en MIND hebben beide eind april een panelonderzoek gedaan naar de gevolgen van corona en de genomen maatregelen voor mensen die al voor de crisis te maken hadden met psychische klachten. Wat blijkt? Panelleden geven aan meer psychische klachten te ervaren. Bij twee op de drie personen die vóór de coronacrisis psychische hulp ontvingen, is de zorg weggevallen of aangepast. En als de hulpverlening werd aangepast, kreeg slechts de helft van de cliënten inspraak in de wijze waarop de behandeling werd voortgezet. Ook over de alternatieve vormen zijn cliënten ontevreden. Driekwart van de cliënten mist face-to-face contact.

MIND heeft in haar panel ook familie en naasten van mensen met psychische problemen bevraagd. De druk die zij ervaren, is groot. Drie op de vier geven aan zich machteloos te voelen en 86% maakt zich grote zorgen over het welzijn van zijn dierbare. MIND pleit ervoor om oog te houden voor deze groep en ook hun te vragen welke hulp zij nodig hebben.

Lees meer over het panelonderzoek van MIND

Lees meer over het panelonderzoek van het Trimbos-instituut

Uitzending Monitor
Aanstaande maandag 18 mei is in de uitzending van het televisieprogramma Monitor over de GGZ tijdens corona een interview te zien met MIND. Kijk om 22.15 naar NPO2.

Bel gerust
In tijden van crisis hebben wij meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag je op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om je te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.

Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kun je de adviesdienst bellen met jouw vragen, zorgen en problemen met deze situatie: 088-0002120.

Zoek je buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. Je kunt bellen naar 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl