Als ouder zijn een uitdaging is. Mentale kracht 040

Vind je het ouderschap een uitdaging? Baal je ervan dat je meer moppert dan je zou willen? Marlies Timpers, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij de Kinder- en Jeugdafdeling van GGzE heeft wat tips voor je.

 

Psysalon ‘Er komt niemand meer bij ons thuis’

Donderdag 6 oktober 2022, 19.30 – 21.30 uur, Bibliotheek Valkenswaard, De Hofnar 12, Valkenswaard
Van 29 september tot/met 6 oktober 2022 is het de week tegen eenzaamheid. Veel mensen voelen zich wel eens eenzaam of alleen. Als je psychisch kwetsbaar bent of iemand in jouw omgeving is dat dan is de kans groter dat je je eenzaam of alleen voelt. Als je je eenzaam of alleen voelt is de kans groter dat je psychische gezondheid verslechterd. Hoe is dat voor jou?

Psysalon
Psysalon heeft tot doel mensen, familieleden, betrokkenen en hulpverleners te ondersteunen en te inspireren. Bij Psysalon is iedereen welkom.
(Ervarings-)deskundigen gaan met behulp van gespreksleider Wil van der Laak met elkaar in gesprek over het thema van deze avond. Niet alleen de (ervarings-) deskundigen voeren het gesprek maar ook de bezoekers worden actief betrokken zich te mengen in het gesprek. Op deze manier hoor je ook de verhalen van andere mensen om jou heen. Zo vindt er een aantal keren per jaar een Psysalon plaats in Valkenswaard met telkens een ander thema.

Eenzaamheid
Mensen die psychisch kwetsbaar zijn of een naaste hebben die dat is hebben een grotere kans op eenzaamheid of zich alleen te voelen dan mensen die hier niet mee te maken hebben. Andersom is het ook zo dat je meer kans hebt op psychische problemen te krijgen als je je alleen voelt of eenzaam bent.

Je alleen of eenzaam voelen kan verschillende oorzaken hebben. Misschien gaat er veel tijd zitten in je behandeling of in de zorg die je voor iemand hebt. Misschien schaam je je voor je huis, je gedrag of het gedrag van een ander in jouw huis of omgeving. Ook kan het zijn dat je niet voldoende geld hebt om deel te nemen aan activiteiten waardoor je het idee hebt er niet meer bij te horen. Misschien merk je wel dat bekenden niet meer zo vaak langskomen of dat mensen jou en/of jouw naaste zelfs gaan mijden. Jij hebt zelf misschien juist behoefte aan contact met anderen, als het niet goed gaat met jou of je naaste. Wanneer dat er niet of nauwelijks meer is, kun je je heel eenzaam of alleen voelen.

Hoe is dit voor jou? Praat erover tijdens deze Psysalon en ontdek, ik ben niet de enige!

De psysalon vindt plaats op donderdag 6 oktober 2022 tussen 19.30 en 21.30 uur in de Hofnar, boven de bibliotheek in Valkenswaard. De zaal is open om 19.00 uur en er staat koffie en thee klaar.  .

Aanmelden is gewenst, dit kan via patricia.van.wegberg@ggze.nl .
Wilt u meer weten over Psysalon? Bel Patricia 06 – 83669037 of mail haar via bovenstaand emailadres

Psysalon over EETPROBLEMEN Wanneer eten een probleem wordt…

Datum: Woensdag 12 oktober 2022
Tijd     : Ontvangst 19.00 uur,
Start programma 19.30 uur
Locatie: `t Bint, Markt 13, Oirschot (Let op, andere locatie)

Psysalon heeft tot doel mensen, familieleden, betrokkenen en hulpverleners te ondersteunen en te inspireren. Bij Psysalon is iedereen welkom.
(Ervarings-)deskundigen gaan met behulp van gespreksleider Wil van der Laak met elkaar in gesprek over het thema van deze avond. Niet alleen de (ervarings-) deskundigen voeren het gesprek maar ook de bezoekers worden actief betrokken zich te mengen in het gesprek. Op deze manier hoor je ook de verhalen van andere mensen om jou heen.

Thema-avond Bipolaire kwetsbaarheid

Maandag 26 september 18.30-21.00 uur. Wil je op een informele manier meer te weten komen over dit onderwerp of de ervaringen van onze ervaringsdeskundigen horen? Kom dan naar de thema-avond. Het thema wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Locatie    : Herstelwerkplaats Hestia
Augustijnendreef 15 te Eindhoven

Mentale kracht 040 Met je dierbaren in gesprek over psychische klachten

Donderdag 6 oktober tussen 19.30 en 21.30 uur in de Hofnar. “Ze begrijpen me toch niet”, “ik los het wel alleen op” en “straks denken ze dat ik gek ben”. Dit zijn zomaar drie uitspraken die ik als psycholoog vaak hoor. Vooral als ik cliënten vraag of er nog iemand anders van hun psychische klachten af weet.

Mensen vinden het vaak lastig om hun gevoelens en klachten te bespreken met anderen. Ook de meest dierbare mensen (ouders, een partner) zijn vaak niet helemaal op de hoogte. Schaamte en angst voor afwijzing of veroordeling kunnen daar de reden voor zijn. Of negatieve ervaringen in het verleden. Op hun werk vertelt zelfs maar een derde van de mensen over psychische worstelingen die ze ervaren.

Thema van deze maand “Openheid over psychische  klachten

Thema-avond Suïcide belicht. Maandag 29 augustus 18:30-20:00 uur.

Wil je op een informele manier meer te weten komen over dit onderwerp of de ervaringen van onze ervaringsdeskundigen horen? Kom dan naar de thema-avond. Het thema wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Wanneer :Maandag 29 augustus
Tijd :18.30-21.00 uur
Locatie :Herstelwerkplaats Hestia
Augustijnendreef 15 te Eindhoven

Aanmelden kan via hestia@markieza.org 

2022-08-29 Thema SuÏcide

Stichting Zelfhulp: in contact met lotgenoten

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant is een stichting die zelfhulpgroepen faciliteert en ondersteunt in Eindhoven en omgeving. Lotgenoten kunnen elkaar ontmoeten in zelfhulpgroepen, zonder tussenkomst van professionele hulpverlening. Elke inwoner die te maken heeft (gehad) met een bepaalde problematiek, ziekte of ervaring kan aansluiten bij een bestaande groep of zelf een groep starten. Met als doel te werken aan herstel of acceptatie.

Delen zonder oordeel

Bij zelfhulp helpen en steunen lotgenoten elkaar door ervaringen uit te wisselen. Mensen kunnen in alle vrijheid, en altijd anoniem, hun verhaal vertellen. Dat lucht niet alleen op, maar zorgt er ook voor dat ze zichzelf beter leren kennen. Het deelnemen aan een groep betekent niet dat je met elkaar gaat klagen over het leven. Je hebt de mogelijkheid om je eigen verhaal te delen, zonder oordeel. En (h)erkenning te ervaren bij de andere deelnemers waardoor je weet dat je er niet alleen voor staat. Je kunt van elkaar leren door te luisteren naar elkaars verhaal. Dat kan helpen in het kijken naar mogelijkheden en kansen, waardoor je wellicht herstelt of accepteert wat je hebt meegemaakt.

Omdat ik niemand privé kende, voelde het veilig in de groep. En toch hadden we gelijk zoveel met elkaar gemeen.

De groepen

Iedere groep bepaalt zelf wanneer ze bij elkaar komen, hoe groot de groep is en hoeveel mensen er aansluiten. Deelname aan de groep is gratis, alleen voor koffie of thee wordt een kleine bijdrage gevraagd. Aanmelden bij een groep kan door contact op te nemen met het Zelfhulp Netwerk. Zo blijft de contactpersoon anoniem en hoeft hij/zij geen persoonlijke gegevens bekend te maken.

De zelfhulpgroepen zijn onderverdeeld in 4 categorieën:

  • Lichamelijke gezondheid
  • Geestelijke gezondheid
  • Verslaving
  • Cultuur en overige

Lees meer op https://www.mentalekracht040.nl/zelfhulp-lotgenoten-ontmoeten/ 

Two young intercultural men looking at senior groupmate talking about his problem at psychotherapy session

Thema-avond Alcohol verslaving

Wil je op een informele manier meer te weten komen over dit onderwerp of van onze ervaringsdeskundigen horen hoe zijn hier mee omgaan? Kom dan naar onze thema-avond. Tijdens onze thema-avond wordt het thema vanuit verschillende kanten belicht.

Wanneer  :  Maandag 27 juni
Tijd           : 18:30-21:00
Locatie     : Herstelwerkplaats Hestia
Augustijnendreef 15, Eindhoven
Aanmelden voor onze thema-avond hestia@markieza.org

Psysalon Oirschot 9 juni. Beter voelen met een gezonde leefstijl?

Verandering van leefstijl kan een verbetering van ‘t leven betekenen. Nieuwsgierig hiernaar, en wat dit misschien ook voor jouw leven kan betekenen? Kom dan naar PsySalon in Oirschot.

  • Datum: Donderdag 9 juni 2022
  • Tijd: Zaal open om 19.00 uur,
  • start programma 19.30 uur
  • Locatie: Harmoniezaal
  • van restaurant De Burgemeester, Markt in Oirschot.

De toegang is gratis.

Mentale kracht 040 Hoe kunnen we je helpen?